Pozyskiwanie: z gryki zwyczajnej
Smak i wygląd: najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak.
Właściwości: Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.
Przechowywanie: miód należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła. Miód z upływem czasu ulega krystalizacji – jest to proces naturalny. Aby odwrócić proces krystalizacji i by miód odzyskał płynną konsystencję, najlepiej wstawić słoik do garnka z ciepłą wodą - około 40°C. Od czasu do czasu należy miód zamieszać, najlepiej drewnianą łyżką. W zależności od wielkości słoika oraz stopnia krystalizacji proces ten może trwać od kilku do kilkunastu godzin.
Pochodzenie: Polska rodzinna pasieka.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.